«

         

Bloemkleurcombinaties.

Voor het samenstellen van uw bloemkleuren in de border, dient u bloemkleuren uit de kleurencirkel te kiezen, die bij elkaar passen. Zo ontstaat harmonie tussen de bloemkleuren en geen bloemkleur- combinaties die met elkaar "vloeken".
De kleurencirkel is in twee helften te verdelen:
- de "warme"-helft die loopt met de klok mee van rood naar groen.
- de "koele"-helft bestaande uit de kleur van groen naar paars.

Kleurencirkel:1.Gebruik aangrenzende kleuren (v.b.geel-oranje). 2.Gebruik alleen die kleur die recht tegenover ligt (v.b. geel-paars))Kleur:Eigenschap:
Geel:Primair geel is de vrolijkste kleur van de kleurencirkel. Heeft een grote helderheid; het is ook een opdringerige kleur, die snel de aandacht trekt. De kleur geel is in de natuur ruimschoots vertegenwoordigd
Oranje:Ademt een sfeer van opwinding, dynamiek uit. Zuivere tinten oranje zijn uitermate warm en vrolijk. De kleur oranje is het mooist in contrast met lichtblauwe, roze en hardgroene tinten. De kleur komt echter bij relatief weinig planten voor.
Rood:Primair rood is een schitterende kleur en tegelijk een moeilijke kleur om in de tuin te gebruiken. Omdat rood in de kleurencirkel tegenover groen ligt, is de kleur nadrukkelijk aanwezig. Het is geen kleur die rust uitstraalt. De kleur kan het hele jaar worden gebruikt.
Roze/paars/(violet):De kleur vertoont zelden een vrolijk gezicht, tenzij gecombineerd met het contrasterende heldergeel, dat de kleur enorm oppept. Heeft een verstikkende werking op rood, oranje en blauw.
Blauw:Is een kleur die tegelijkertijd verbazing en frustatie oproept. Blauw is koel, klam en afstandelijk. Het is volgens velen de mooiste kleur en toch ook de vluchtigste.
Groen:Overheerst in de tuin. Groene bloemen zijn weliswaar zeldzaam, maar blad is in overvloed aanwezig. Vriendelijk en koel groen is verfrissend; samen met rood dramatisch en harmonieus in combinatie met geel en blauw.
Wit: Is de kleur van het licht in z'n zuiverste vorm. De kleur kan elke willekeurige ruimte opfleuren. Er bestaan oneindig aantal tinten wit en de plantenwereld is rijk bedeeld met al deze tinten. In combinatie met andere kleuren, kan wit sterk veranderen. Planten met witte bloemen, de ingetogen bewoners van de tuin, vertrouwen vaak op hun geur om insekten aan te trekken.


Terug naar vorige pagina